Silvestr, oslava ukončení probíhajícího roku a pro mnohé z nás čas ve znamení posezení s rodinou, přáteli, popíjení, večírek, nebo možná pro jiné běžný den jako každý jiný. Ať už byl tento rok pro Tebe jakkoliv úspěšný či náročný, stojí za to si jeho konec užít naplno a s nadšením vstoupit do roku nového. I když aktuální opatření ničemu příliš nepomáhají, nenech si tento den pokazit. Není důležité, kde se nacházíš, ale s kým svůj čas trávíš. Pozvi rodinu, přátele a udělejte si hezký večer. 🙂
S přicházejícím novým rokem jsou často nastaveny předpoklady, jak bude následující rok probíhat. Možná sis už dávno v hlavě promýšlela všelijaká předsevzetí. Je v pořádku stanovit si cíle, v tom Tě plně podpoříme a i my si své cíle nastavujeme! Ale nezapomínej, že předsevzetí jsou často položky, které nás baví týden, měsíc, někdy jen pár dní. Není na co čekat a pokud sis nastavila cíle v oblasti zdravého životního stylu, proč nezačít hned?
Se zmíněnými oslavami je totiž často spojené přejídání se všelijakými dobrotami a popíjení většího množství alkoholu. Nezakazuj si nic, na co máš chuť, ani kapka alkoholu Ti v konečném důsledku vůbec neublíží. Zlatá střední cesta vždy fungovala, funguje a fungovat bude, proto zkus dopřát tělu i hlavě to nejlepší, co může být. Pokud chceš, ochutnej, ale zkus myslet i na své zdraví, své cíle a věř nám, druhý den se budeš cítit mnohonásobně lépe. Pravidlo 80/20 – 80% zdravá plnohodnotná strava, 20% dobroty a méně výživově hodnotné potraviny, to je klíčem k úspěchu, zdraví a spokojenosti. Přicházíme proto s 6 jednoduchými recepty na mlsání bez výčitek. Dobrou chuť! 🙂
1) LOSOSOVÉ ROLÁDKY S CUKETOU
Ingredience (na 4 porce):
- 2 tuby lososového krému Rio Mare Paté
- 2 měkké cukety
- 100 g plátků uzeného lososa
- 40 g extra panenského olivového oleje
- 10 g citronové šťávy
- snítka kopru
Postup:
Cukety omyj a nakrájej škrabkou na brambory na dlouhé tenké plátky. Přidej umytý špenát, olej, osol podle chuti a podus 2 minuty. Na špenát vlož filet lososa a ohřívejte další 2 minuty.
Poté nakrájej lososa na nudličky, pokryj cuketou a ozdob štědrou vrstvou krému. Kopr nasekej, smíchej ho s olejem a citronovou šťávou a vše dobře ušlehej na zálivku.
Nakonec zaviň cuketu s lososem do rolády a každou zajisti párátkem, rolády naaranžuj na jednotlivé talíře a zakápni je koprovou omáčkou.
zdroj Shutterstock
2) SLADKÉ OVOCE V HOŘKÉ ČOKOLÁDĚ
Ingredience:
- banány nebo jiné ovoce (množství dle potřeby)
- kvalitní hořká čokoláda
Postup:
Banán nakrájej na kolečka, napíchni je na párátka a přímo u stolu namáčej do kvalitní roztopené horké čokolády. Místo banánu můžeš zajisté použít i jiné ovoce, třeba ananas, hroznové víno nebo pomelo. Neboj se upustit uzdu fantazii. 🙂
zdroj Shutterstock
3) ZELENINOVÉ CHIPSY S CITRONOVÝM DIPEM
Ingredience (na 6 porcí):
Na chipsy:
- 3 brambory
- 1 červená řepa
- 3 mrkve
- 1 celer
- 2 petržele
- sůl
- olivový olej
Na citronový dip:
- 250 g zakysané smetany
- šťáva z jednoho citronu
- sůl
Postup:
Očištěnou zeleninu nakrájej na velmi tenké plátky. Pokud nemáš mandolínu či speciální kráječ, stačí i obyčejná škrabka. Tenké plátky rozprostři, důkladně osol a nech „vypotit“. Po 15 minutách zeleninové plátky opatrně osuš papírovou utěrkou a přendej na plech vyložený pečícím papírem. Zeleninovou směs jemně postříkej olivovým olejem a peč v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15-20 minut.
Chipsy podávej se zakysanou smetanou promíchanou s citronovou šťávou a trochou soli.
zdroj Shutterstock
4) POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ŘEPY
Ingredience (na 1 balení toustových chlebů):
- nízkotučný tvaroh
- česnek
- červená cibule
- předvařená červená řepa
- celozrnné toustové chleby
- na ozdobu hroznové víno a cibule
Postup:
Cibuli nastrouhej najemno, česnek prolisuj. Uvařenou nebo pečenou červenou řepu nastrouhej nahrubo. Smíchej cibuli, česnek, řepu a nízkotučný tvaroh. Pomazánku natírej na celozrnné tousty a ozdob půlkami hroznového vína a kolečky cibule.
zdroj Shutterstock
5) MINI LIMETKOVÉ CHEESECAKES BEZ CUKRU
Ingredience (na 14 kousků):
Na korpus:
- 200 g sušenek sugar free digestive biscuits Gullón
- 3 PL vody
- 2 PL roztopeného kokosového oleje
Na náplň:
- 200 g nízkotučného (nebo polotučného) tvarohu
- 150 g bílého řeckého jogurtu
- 80 g erythritolu nebo xylitolu
- 2 středně velké vejce
- šťáva ze 4 limetek
- kůra z 1 limetky
- tvaroh, kůra z limetky, máta (volitelné – na ozdobu)
Postup:
V mixéru společně rozmixuj nalámané sušenky s roztopeným olejem a vodou. Hotové těsto rozděl do 12 silikonových formiček na muffiny a pořádně je zatlač k spodku formiček. Všechny suroviny na náplň spolu rozmíchej v misce metličkou. Vajíčka vyšlehej. Hotovou náplň rozděl do připravených formiček s korpusem. Mini cheesecakes peč 20-25 minut na 175 stupňů. Po upečení je nech minimálně hodinu ve formičkách ztuhnout. Poté je můžeš ozdobit trochou tvarohu, kůrou z limetky a mátou. Mini cheesecakes skladuj v ledničce.
zdroj Shutterstock
6) ZDRAVÁ NEPEČENÁ KOKOSOVÁ ROLÁDA
INGREDIENCE (na 15 kousků):
- 170 g grahamových sušenek (doporučujeme pohankové)
- 1-2 PL medu
- 2-3 PL vody
- 1 PL kvalitního holandského kakaa
- 1 PL kvalitní mleté kávy
Na nádivku:
- 100 g kokosu
- 1 PL medu
Postup:
Sušenky rozmixuj na mouku. V misce smíchej rozemleté sušenky s medem, kakaem, mletou kávou a dvěma lžícemi vody. Vypracuj těsto. Pokud je příliš tuhé, přidej další lžíci vody.
Kokosovou nádivku si připravíš rozmixováním kokosu a medu při vysokých otáčkách. Zhruba za 10-15 minut by Ti měla vzniknout jemně máslová hmota (kokosové máslo). Čím déle budeš mixovat, tím bude hmota jemnější a více nadýchaná.
Mezi dvěma listy papíru na pečení rozválíš těsto obdélníkového tvaru (přibližně 3 mm) a rovnoměrně na něj natři kokosovou nádivku. Těsto s opatrností sroluj do válečku a ulož do lednice alespoň na 8 hodin. Poté roládu vyndej, nakrájej a posyp strouhaným kokosem.
zdroj Shutterstock
Doufáme, že Ti budou naše silvestrovské recepty chutnat a přejeme Ti šťastný nový rok. Ať je zase o kus lepší, než rok letošní! Na viděnou v lednu. 🙂