Chladné pochmurné počasí už dávno ne jen klepe na dveře, ale do těch dveří už nedávno vešlo. Stále se najdou mezi těmito dny takové, které Tě ohřejí slunečními paprsky, ale ty by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Možná mizíš brzy ráno za tmy z domu a vracíš se také už za tmy později odpoledne či večer. Všechny tyto aspekty dokážou výrazně ovlivnit Tvou náladu a také samozřejmě míru energie. Sluníčko vždy snadno donutí vyskočit z postele a jít si zacvičit, nebo se jít během dne projít na delší procházku. V podzimním a zimním období máš možná chuť zůstat zalezlá celý den pod dekou, s teplým čajem, mlsat dobroty a koukat u toho na Netflix. Je přirozené, že když nemáš dostatek vit. D, který čerpáš právě především ze sluníčka, aktivita se snižuje a na řadu přichází prokrastinace a lenost. Důležitost suplementace vit. D už jsme v některých článcích zmiňovaly. Na zimu na něj určitě nezapomínej. Tento článek je ale věnován zcela jinému tématu. Pomůžeme Ti zatočit s podzimním nezdravým mlsáním pod dekou u Netflixu a když už tedy přichází na řadu více hodin strávených v teple domova, podíváme se na to, jaké zdravé alternativy k rychlým a jednoduchým receptům na svačinky existují.
Byla by škoda, aby sis zkazila své dosavadní výsledky přes podzimní a zimní línější období kvůli každodenním nezdravým, kaloricky nadbytečným, svačinkám u televize. Navíc bychom Ti nedoporučily nic, co by nechutnalo dobře, proto se můžeš spolehnout ne jen na nutričně prospěšné recepty, ale i velice chutné recepty. Už teď se nám sbíhají sliny, jdeme na to. 🙂
1) POMAZÁNKA Z OŘECHŮ A HRUŠEK
Ingredience (1 porce):
- hrst vlašských ořechů
- středně velká hruška
- lžička tvarohu
- celozrnný toustový chléb nebo rýžové chlebíčky
Postup:
Nasekej hrst vlašských ořechů, středně velkou hrušku a smíchej se lžičkou tvarohu. Celé promíchej a podávej na opečeném celozrnném toustovém chlebu nebo třeba namazané na rýžové chlebíčky.
zdroj Shutterstock
2) JABLKO S MANDLOVÝM MÁSLEM
Ingredience (1 porce):
- větší jablko
- mandlové máslo (doporučujeme pohlídat si množství okolo 30-40 g, vysoce návykové 😛 )
Postup:
Nakrájej větší jablko a stranou si jako dip připrav neslazené mandlové máslo. Nakrájené jablko namáčej do mandlového másla a výborná zdravá svačinka je na světě.
zdroj Shutterstock
3) PODZIMNÍ KAŠTANOVÝ PUDINK
Ingredience (6-7 porcí):
- 120 g kaštanové mouky
- 700 ml rýžového mléka
- vanilku
- 12 datlí
- lískové oříšky
- 2 jablka
- hřebíček
- skořici
- vodu
- rýžový sirup
- 30 g kvalitní hořké čokolády
Postup:
Do mixéru nasyp kaštanovou mouku, přidej datle, vanilku, mléko a rozmixuj. Směs přendej do hrnce a povař, dokud krém nezhoustne. Po celou dobu promíchávej. Pro úplné zjemnění můžeš krém po uvaření rozmixovat šlehačem. Rozděl krém do pohárků. Rozpusť hořkou čokoládu v troše horké vody, pořádně ji vymíchej. Polij krém čokoládou. Do kastrůlku dej hřebíček, kus skořice, vodu a nakrájená jablíčka. Vař do změknutí. Pokud jsou jablka kyselejší, ke konci varu vmíchej rýžový sirup. Jablka dej nahoru do pohárků a ozdob lískovými oříšky. Tento recept můžeš připravit i např. s hruškami a vlašskými oříšky.
zdroj Shutterstock
4) FITNESS TIRAMISU
Ingredience (1 porce):
- balení tofu natural
- větší banán
- libovolné množství vanilkové stévie
- káva
- 30 g ovesných vloček
- kvalitní kakao na posyp
Postup:
Do misky dej tofu (natural), banán a vanilkovou stévii. Rozmixuj tyčovým mixérem na hladký krém. Kávu zalij 50 ml horké vody a dochuť stévií. Připrav si skleničku nebo pohárek, kam budeš dezert postupně vrstvit. Začneš tím, že na dno dáš 2 lžíce vloček a poliješ 3 lžícemi silné, ochucené kávy. Na to navrstvíš polovinu krému a opakuješ s druhou vrstvou vloček, kávy, krému. Na závěr posyp vrchní krém kakaem. Dezert dej zchladit zhruba na dvě hodinky do lednice, ať se jednotlivé vrstvy dostatečně prosáknou. Pak už si můžeš vesele pochutnávat. 😛
zdroj Shutterstock
5) RÝŽOVÝ KRÉM S JABLKEM A KAROBEM
Ingredience (1 porce):
- 40-60 g rýžové kaše
- odměrka oblíbeného proteinu
- 100 ml libovolného rostlinného mléka
- voda
- střední jablíčko
- karob na posyp
Postup:
Rýžovou kaši promíchej v mističce s proteinem (TIP od nás: rostlinný), zalij oblíbeným rostlinným mlékem s vodou, přidej stévii a důkladně promíchej. Dej na půl hodiny do ledničky. Následně směs z ledničky vyndej a rozmixuj tyčovým mixérem dohladka. Ozdob krém jablkem, posyp karobem a můžeš podávat, ale fantazii se meze nekladou, proto si můžeš tuto svačinku vytvořit k obrazu svému.
zdroj Shutterstock
6) JABLEČNÉ KNEDLÍČKY
Ingredience (1-2 porce):
- 175 g nastrouhaného jablka
- 100 g polohrubé rýžové mouky
- 1 polévková lžíce lněného semínka
- med a skořice
- dle chuti kvalitní kakao nebo karob
- mleté oříšky
- mák
Postup:
Nastrouhej jablíčka a promíchej je rukama s polohrubou rýžovou moukou, namletým lněným semínkem a tvoř kuličky. Vlož je opatrně do vroucí vody, čekej, až vyplavou, a pak vař ještě další 2 minuty. Vyndej je děravou naběračkou, nech okapat a podávej na talíři polité medem a posypané skořicí. Můžeš použít také kakao či karob, sušený rostlinný nápoj, mleté ořechy nebo mák.
zdroj Shutterstock
7) PERNÍČKOVÝ KOKTEJL
Ingredience (1 koktejl):
- ½ odměrky vanilkového rýžového proteinu
- ½ čokoládového rýžového proteinu (pokud bys neměla doma rýžový protein, můžeš použít i jakýkoliv jiný)
- 150 g bílého jogurtu
- ¼ čajové lžičky vanilky
- ½ čajové lžičky skořice
- mletého zázvoru a hřebíčku
- 100 ml vanilkového rostlinného mléka
- stévie nebo jiné sladidlo dle chuti
Postup:
Smíchej napůl odměrku vanilkového a napůl čokoládového rýžového proteinu se 150 g bílého jogurtu, ¼ čajové lžičky vanilky, ½ čajové lžičky skořice, mletého zázvoru a hřebíčku. Přidej vanilkové mléko (ovesné nebo rýžové) a celé rozmixuj. Doslaď dle chuti stévií nebo jakoukoliv jinou náhražkou cukru.
zdroj Shutterstock
8) DÝŇOVÉ MÁSLO (SLADKÁ VARIANTA)
Ingredience (1 sklenice):
- 1 hokkaido nebo máslovou dýni
- 2 lžíce libovolného oleje
- sůl
- 2 lžíce oříškového másla – mandlové, arašídové, nebo třeba kokosové
- špetku muškátového oříšku
- skořici
- vanilku
- libovolné sladidlo dle chuti
Postup:
Dýni umyj, rozpul, vydlab semínka a dužinu a nakrájej na plátky. Plátky potři olejem a posyp solí. Peč na 150-200 stupňů po dobu 15-20 minut, dokud nebude dýně měkká. Rozmixuj na pyré spolu se všemi dalšími ingrediencemi. Přendej do hrnce a vař dalších 15-20 minut, dokud máslo nezhoustne. Namazat může na cokoliv, na co máš chuť. Ať už to bude nějaký výborný domácí chlebík, nebo kupovaný z kvalitní celozrnné mouky, nebo můžeš použít i rýžové chlebíčky. 🙂
zdroj Shutterstock
Doufáme, že Ti alespoň některý z těchto receptů zachutná a těšíme se na zpětnou vazbu, kterou bys mohla, prosím, přidat do komentářů. Moc nám to pomůže. Přejeme dobrou chuť! 😛