Chceš zázračný lék na hubnutí? Tak ten Ti nedáme, ale ukážeme Ti, jak si osvojit zdravý životní styl!
Spousta z nás si s příchodem nového roku stanovuje určité cíle. Říkáme jim předsevzetí a často právě tato předsevzetí končí neúspěšnými pokusy o jejich naplnění, lépe řečeno – nemají dlouhého trvání. Možná chceš začít pracovat sama na sobě, na své postavě, zhubnout či zpevnit své tělo. Především se chceš ale určitě cítit dobře a plná energie. Byla by škoda nechat si tento cíl pouze na začátek roku, pojď se do toho opřít po celý rok, postupně si plnit své cíle a nalézt svůj vlastní zázračný lék.
zdroj Shutterstock
Zdravý životní styl v sobě ukrývá spoustu benefitů. Pokud si osvojíš udržitelné stravovací i pohybové návyky, nic ti už nadále nebude stát v cestě za výsledky. Největším benefitem zdravé životosprávy je především nabytí ztracené energie. Kdo by nechtěl být stále plný elánu, že? Do zdravého životního stylu patří vyvážené a pestré stravování, pravidelná pohybová aktivita, spánek, omezení stresu a mnoho dalšího. Nemusíš být na sebe přísná a tlačit na pilu. Zařaď párkrát do týdne procházku nebo běh přírodou, dvakrát či třikrát do týdne si zacvič (můžeš se inspirovat třeba našimi kruhovými tréninky), uvař si zdravé a chutné jídlo a dopřej si 7-8 hodin spánku. Nic složitého na tom nehledej. Ve zdravém těle, zdravý duch!
V dnešním článku Ti přinášíme ukázku pěti zdravých, jednoduchých, neodolatelných receptů, které musíš vyzkoušet!
Salát s cizrnou, quinoou a pečenými batáty
zdroj Shutterstock
SUROVINY (na 4 porce):
- 500 g cizrny
- 200 g quinoy
- 2 ks větší batát
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- 4 hrsti čerstvého špenátu
- 2 avokáda
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 2 hrsti sušených brusnic
- menší hrst sezamových semínek
Na zálivku:
- 80 ml olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička medu
- sůl, pepř
POSTUP
Cizrnu namoč ideálně přes noc do vody, tu pak sceď a vař ji v nové vodě do změknutí. To bude trvat přibližně hodinu.
Quinou důkladně propláchni v horké vodě. Do rendlíku přidej dva díly vody a jeden díl propláchnutých semínek. Vař na mírném plameni 15 minut.
Troubu rozehřej na 220 °C.
Batáty oloupej a nakrájej na kostky o velikosti cca 2×2 cm. Ty vlož do pekáčku, zalij dvěma lžícemi olivového oleje, osol, opepři a důkladně promíchej. Peč 20–25 minut.
Zatímco se budou batáty péct, připrav zálivku.
Do talíře nebo mísy vlož uvařenou quinou, cizrnu a upečené batáty. Špenátové listy nakrájej na menší kusy a avokádo na kostky a přidej na talíř.
Ořechy nasekej na menší kousky a spolu s brusinkami nasyp na salát.
Salát zalij připravenou zálivkou, lehce promíchej a ihned podávej.
Dýňová polévka s kokosovým mlékem
zdroj Shutterstock
SUROVINY (na 4–6 PORCE):
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 ks cibule, pokrájené
- 2 stroužky česneku na plátky
- 2 lžičky mletého koriandru
- čerstvý zázvor, oloupaný a nastrouhaný (1cm špalíček)
- ½ ks větší dýně Hokkaidó, předem upečené v troubě
- 1 hrst čerstvého koriandru
- 1 litr zeleninového vývaru
- 400 ml kokosového mléka
POSTUP:
V kastrůlku na olivovém oleji zpěň cibulku a česnek. Když jsou průsvitné, přidej mletý koriandr a ještě minutku peč, aby se rozvoněly.
Na tento základ nalij vývar, přidej zázvor, upečenou dýni pokrájej na větší kusy a vlož do vývaru, přiveď k varu. Vařící polévku podle chuti osol, opepři, vmíchej polovinu kokosového mléka a rozmixuj dohladka.
Zbytek kokosového mléka přidej do polévky až na talířích – nalij ji do středu každé polévky a jen lehce promíchni, aby vznikla mramorová kresba. Hojně posyp lístky koriandru.
Domácí raffaello
zdroj Shutterstock
SUROVINY:
- 220 g kokosu strouhaného (200 g na kuličky a 20 g na obalení kuliček)
- 15 až 20 g kokosového oleje
- 40 g medu nebo jiného tekutého sladidla
- necelou kávovou lžičku vanilkového prášku či trošku aroma
- 35-45 ml mléka (použít můžeš rostlinné mléko nebo i vodu)
- trošičku soli
POSTUP:
Do mixéru vhoď strouhaný kokos, sůl, vanilkový prášek.
Do mixéru ke kokosové hmotě přidej sladidlo (med nebo jiné tekuté sladidlo), kokosový olej (který si předem rozehřej) a mixuj tak dlouho, dokud se ti vše nespojí.
Podle potřeby přidej do kokosového "těsta" mléko.
Hotové těsto na kuličky musí být tak akorát... Ani tuhé, ani tekuté.
Hotové kokosové těsto dej odpočívat na 2-3 hodiny do lednice, aby bylo ztuhlé a daly se z něj tvořit kuličky.
Z kokosového těsta ukrajuj kousky, udělej placičku a na střed polož mandli a rukama vytvaruj kuličku.
Hotové kokosové kuličky můžeš ještě obalit v kokosu, kakau, rozdrcených oříšcích nebo semínkách. Nepečené kokosové kuličky skladuj v chladu a temnu.
Mini pizza s lilkem
zdroj Shutterstock
SUROVINY:
- lilek
- rajčatový protlak
- česnek (5 stroužků)
- mozzarella/chedar(či jiný libovolný sýr)
- 3 větší rajčata
- bazalka, ghí máslo, sůl a pepř
POSTUP:
Nejprve si nakrájej lilek podélně asi na 1,5 cm proužky, které opeč na ghí másle. Mezitím si prolisuj česnek a smíchej ho s protlakem. Orestované lilky vyskládej na plech s pečícím papírem a potři je protlakem.
Následně poklaď nastrouhanou mozzarellou (chedarem) a rajčaty.
Zapeč v troubě asi na 15 minut dozlatova. Na talíři posyp nastrouhaným parmazánem, bazalkou a případně dochuť solí a pepřem.
Banánové lívance bez mouky
zdroj Shutterstock
SUROVINY (8 kousků):
- 2 vejce
- 1 velký banán
- hrst kokosu
- hrst libovolných vloček (ovesné, pohankové,…)
- špetka skořice
- kokosový olej na opékání
- ovoce, ořechy, sirup při servírování
POSTUP:
Banány nakrájej na kostky a vlož je do mixéru společně s dalšími ingrediencemi. Na pánvi s kokosovým olejem opeč palačinky. Ozdob dle chuti ovocem, oříškovým máslem, nebo libovolným sirupem
NÁŠ TIP: čekankový sirup.
Doufáme, že se ti recepty líbily a že si na nich pořádně pochutnáš! 🙂